Tekninen SEO 

Kirjoittajan kuva
Kirjoittaja Robert Karjalainen

Robert Karjalainen on markkinointipäällikkö, jolla on yli 10 vuoden kokemus kansainvälisistä markkinoinnin kampanjoista.

Tekninen SEO ( Technical Search Engine Optimization) tarkoittaa verkkosivuston teknistä optimointia siten, että hakukoneet (esim. Google) indeksoivat sivut tehokkaasti ja hakutuloksissa ne näkyvät korkealla. 

Teknisen SEO:n tavoitteena on on parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa ja varmistaa, että sivusto on teknisesti toimiva, nopea, turvallinen ja käyttäjäystävällinen.

Miksi tekninen SEO on tärkeää?

Jos verkkosivuston tekninen SEO ei ole kunnossa, ei sivusto voi saavuttaa parasta potentiaaliaan hakukone näkyvyydessä. Tekninen SEO mahdollistaa, että: 

  • Sivut latautuvat nopeasti 
  • Sivustolla on turvallista käydä (esim. HTTPS-salaus jne) 
  • Hakukoneet ymmärtävät sivuja (XML-sivukartat jne)
  • Sivut toimivat hyvin mobiilissa 
  • Käyttäjäkokemus hyvä (kuvat latautuvat ym) 

Tekninen SEO luo perustan sille, että hyvä sisältö ja nettisivut saavat ansaitsemansa näkyvyyden. Voit tehdä teknistä SEO:a itse tai ostaa sitä palveluna SEO konsultilta osana hakukoneoptimointia. 

Teknisen SEO:n 7 osa-aluetta 

Tekninen SEO koostuu eri toimenpiteistä, jolla parannetaan hakukonenäkyvyyttä. Tässä teknisen SEO:n tärkeimmät osa-alueet (7): 

  1. Sivuston indeksointi
  2. Sivuston nopeus ja lataus 
  3. Mobiiliystävällisyys 
  4. SSL-sertifikaatti ja HTTPS
  5. Rikkoutuneet linkit ja sivuston virheet 
  6. Sivuston rakenne 
  7. Sivuston ja metatietojen optimointi 

Sivuston indeksointi

Hakukoneen on osattava lukea sivustosi sisältöä. Ensimmäinen tehtävä teknisessä SEO:ssa on varmistaa, että hakukoneet löytävät ja ymmärtävät sivuston sisällön. Esimerkkejä toimenpiteistä: 

  • Robots.txt-tiedosto: Ohjaa hakukoneita, mitkä sivut tulisi indeksoida ja mitkä jättää pois.
  • XML-sivukartta: Hakukoneille tarkoitettu kartta, joka auttaa niitä löytämään kaikki tärkeät sivut sivustolta.

Meidän vinkki: tarkista Search Consolesta, mitkä sivut on indeksoitu ja mitkä eivät. Jos Google ei indeksoi sivuja, siihen löytyy lähes aina jokin syy (joka täytyy korjata). 

Sivuston nopeus ja suorituskyky 

Nopea latausaika on nykyään entistä tärkeämpää hyvän hakukonenäkyvyyden saamiseksi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmiset (ja samalla hakukoneet) haluavat sivujen latautuvan heti ja hitaasti latautuva sivu aiheuttaa nopeasti poistumisen kilpailijan sivustolle (bounce rate korkea). 

Varmista nämä asiat: 

  • Kuvien optimointi tehty
  • Välimuistin käyttö
  • Ei liikaa koodia (hidastaa sivuja)
  • Nopeustesti 

Meidän vinkki: Tarkista Googlen ilmaisen työkalun “Page Speed Insights” avulla hetkessä, kuinka nopeat sivustosi lataukset ovat. Näet nopeasti, mitä voidaan parantaa! 

Mobiiliystävällisyys 

Suurin osa hakukoneesta tehtävistä hausta tehdään mobiililla eli puhelimella. Tästä johtuen “fokusointi mobiiliin” on hyvä ohje monelle verkkosivun kehittäjälle. Sivuston tulee toimia hyvin mobiililaitteilla, koska Google käyttää mobiili-indeksointia etusijalla.

Nykyajan työkaluilla sinun ei tarvitse valita joko desktopia tai mobiilia, vaan voit optimoida sivuja molemmille laitteille. Usein ongelmat näkyvät kuitenkin mobiilissa, jossa suurin verkkoliikenteestä tehdään: 

  • Ei responsiivista designia
  • Mobiilissa sivut eivät lataudu nopeasti
  • Kuvat liian suuria ja hitaita 
  • Liikaa koodia 
  • Käyttäjäkokemus huono mobiilissa 
  • Liian pitkä 
  • Action kehotukset hukkuvat sivustolle 

Meidän vinkki: tarkista search consolesta, kuinka paljon verkkosivustosi liikenteestä tulee mobiilipäätteellä vs. desktop. Vertaile bounce rateja (sivustolta poistumisia nopeasti) ja muita tunnuslukuja keskenään. Jos mobiililaitteilla sivustolla viihdytään huomattavasti lyhyemmän aikaa, voi se kieliä ongelmista. Tarkista mobiilisivuston latausnopeudet! 

SSL-sertifikaatti ja HTTPS

Google ei halua näyttää verkkotuloksissa sivustoja, jotka eivät ole luotettavia tai jonka tietoturva ei ole kohdallaan. Tästä syystä verkkosivujen turvallisuus on kriittistä SEO:ssa. 

  • Varmista, että verkkosivustoilla on HTTPS-salaus (SSL-sertifikaatti)

HTTPS-salaus suojaa käyttäjien tiedot ja samalla parantaa hakukonesijoituksia. Sivustolla on myös muita suojaustoimenpiteitä, jota voidaan tehdä etenkin, kun sivuston kävijämäärät ovat korkeat. 

Rikkoutuneet linkit ja sivuston virheet 

Sivustolla ei pitäisi olla rikkinäisiä linkkejä (404-virheet) tai muita indeksointiin liittyviä ongelmia, koska ne haittaavat sekä käyttäjäkokemusta että SEO:a. 

Tarkista nämä asiat: 

  • Rikkoutuneet linkit (404-virhe)
  • Puuttuvat alt-tekstit 
  • Meta kuvaus liian lyhyt

Teknisen SEO:n hyvänä työkaluna on Ahrefs. Tässä esimerkki teknisen SEO:n analysoimisesta Ahrefsilla. 

Sivuston rakenne 

Hyvin organisoitu ja selkeä sivu on helppo navigoida lukijalle ja samalla myös hakukoneille. Kun sivustosi rakenne on suunniteltu fiksusti, löytävät asiakkaat paremmin etsimille sivustoille. Tätä kautta saat useita hyötyjä: 

  • Käyttäjät viihtyvät sivuilla paremmin > Google tykkää 
  • Selkeä rakenne Googlelle > Google suosii 

Meidän vinkki: Tee selkeä rakenne, jossa sivuston navigointi on helppoa. Tuo esille tärkeimmät sivut ja auta kävijää löytämään nopeasti ja helposti hänelle tärkeät asiat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Yleinen virhe on lähteä kirjoittamaan aihealueista ilman kunnollista suunnitelmaa. Ennen kuin aloitat (tai jatkat), pysähdy ja suunnittele sivuston rakennetta. 

Sivuston ja metatietojen optimointi 

WordPress sivustot ovat maailman eniten käytetyimmät ja siihen on myös syynsä – hakukoneet osaavat lukea niitä helposti. Tämä ei suinkaan tarkoita, ettei myös muilla alustoilla voisi tehdä hyvää hakukonenäkyvyyttä. 

Tässä erilaisia toimenpiteitä, jolla varmistat teknisesti puhtaan sivun: 

  • Sivun otsikot (meta title eli meta otsikko): otsikot ovat tärkeitä, sillä ne kertovat paljon siitä, mitä lukijan tulisi odottaa sisällöltä
  • Meta kuvaus (meta description): Hyvä meta kuvaus kiteyttää sisällön muutamalla lauseella. 
  • Shema Markup: strukturoitu data auttaa hakukoneita ymmärtämään paremmin sivuston sisällön ja näyttämään ne tuloksissa. 

Hyviä työkaluja teknisen SEO:n analysointiin

Teknistä SEO:a voi tehdä monella eri tapaa. Voit käyttää siihen ilmaisia Googlen työkaluja tai vaikkapa maksullisia työkaluja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Tässä kokemuksemme pohjalta kaksi erinomaista softaa teknisen SEO:n analysoimiseen: 

Tekninen SEO hinta sisältyy hakukoneoptimointiin 

Tekninen SEO on yksi hakukoneoptimoinnin osa-alue. Kun ostat hakukoneptimointia palveluna, sisältyy tekninen SEO palveluun. 

Lue lisää: Hakukoneoptimointi hinta 

Etsitkö teknistä SEO:a tai hakukoneoptimointia palveluna? Me autamme! 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Kategoriat SEO