Avainsanatutkimus – näin teet sen oikein vuonna 2025

Kirjoittajan kuva
Kirjoittaja Robert Karjalainen

Robert Karjalainen on markkinointipäällikkö, jolla on yli 10 vuoden kokemus kansainvälisistä markkinoinnin kampanjoista.

Avainsanatutkimus luo pohjan hakukoneoptimoinnille. Sen avulla kartoitat hakutermit, jota verkkosivuston kävijät käyttävät etsiessään tuotteita, palveluita tai muuta tietoa hakukoneista. 

 Avainsanatutkimus on keskeinen osa hakukoneoptimointia (SEO) ja digimarkkinointia, sillä se auttaa ymmärtämään, millä sanoilla ja lauseilla potentiaaliset asiakkaat hakevat tietoa Googlesta ja muista hakukoneista. 

Miksi avainsanatutkimus on tärkeää?

Avainsanatutkimus auttaa tavoittamaan oikean yleisön oikealla hetkellä, kun he etsivät tietoa. Sen avulla laadit verkkosivustolle sopivan strategian, jolla saadaan tuloksia aikaiseksi. 

Oikein tehty avainsanatutkimus mahdollistaa paremman näkyvyyden hakutuloksissa, suuremman liikenteen ja paremman osuvuuden yleisön tarpeiden kanssa, mikä taas parantaa sekä liiketoiminnan tuloksia että käyttäjäkokemusta.

Näin teet avainsanatutkimusta – tärkeimmät vaiheet 

Avainsanatutkimus on digimarkkinoinnin ja erityisesti hakukoneoptimoinnin ensimmäinen vaihe, jossa analysoidaan ja määritellään tavoitteet, kerätään ideoita ja aletaan tuottamaan sisältöä. 

Avainsanatutkimuksen vaiheet:

  1. Tavoitteiden määrittäminen

 Ennen projektin aloittamista on tärkeää selvittää, mitä tavoitellaan. Onko tarkoituksena löytää heti ostavia asiakkaita verkossa, löytää liidejä myyjille vai jotain muuta? Lisäksi on hyvä määritellä sekä nykyiset palvelut ja tuotteet, mutta myös tulevaisuuden tarjontaa. 

Avainsanatutkimuksen tavoitteiden määrittäminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä se ohjaa koko tutkimusprosessia ja varmistaa, että tulokset palvelevat liiketoiminnan tai sisällöntuotannon päämääriä.

Määritä kohdeyleisön tarpeet: Kenelle sisältö on suunnattu ja mitä tarpeita, kysymyksiä tai ongelmia kohdeyleisö haluaa ratkaista hakukoneiden kautta? Tämä auttaa tunnistamaan käyttäjien käyttämät hakutermit ja sisällön tyypin, jota he odottavat löytävänsä.

Tavoitteet ja KPI:t: minkälaisia tavoitteita aiotte asettaa projektille? Esimerkkejä tavoitteista: 

  • Tietty määrä sivustolla kävijöitä 
  • Tietty määrä ostavia asiakkaita tai liikevaihtoa 
  • Tietty määrä liidejä 

Asettakaa tavoitteisiin sekä lyhyen aikavälin että pidemmän aikavälin tavoitteita. Huom! Hakukoneoptimoinnin tuloksiin vaikuttaa paljon lähtötaso (paljonko työtä jo tehty) sekä se, paljonko optimointiin käytetään resursseja tulevaisuudessa. Lisäksi kilpailutilanne ja toimiala vaikuttaa paljon siihen, missä ajassa tuloksia ja minkälaisia tuloksia voidaan saavuttaa. 

Hyvä markkinointikumppani ei lupaa liikoja, vaan pystyy arvioimaan realistisesti mahdollisuudet ja riskit. Vaikka tarkka ennustaminen tuloksista on mahdotonta etukäteen, tulisi hakukoneoptimoinnille asettaa määrällisiä tavoitteita. 

2. Kilpailija-analyysi 

Picasso on ainakin väitetysti sanonut “Good artists copy. Great artists steal.” Me puhumme mieluummin hakukoneoptimoinnissa hyvien ideoiden lainaamisesta kilpailijoilta. Aina pyörää ei kannata nimittäin keksiä uudelleen, sillä kilpailijoiden onnistumisista voit saada hyviä vinkkejä siitä, mihin panostusta kannattaa tehdä. 

Näin teet fiksun kilpailija-analyysin hakusanoista avainsanatutkimukseen: 

  • Kuinka paljon kilpailijat saavat orgaanista liikennettä sivustolle? 
  • Millä hakusanoilla liikenne tulee kilpailijoiden sivuille? 
  • Mille sivuille liikenne tulee? 

Tämän pohjalta voidaan tunnistaa kilpailijan onnistumiset ja ideoita siitä, mihin omaa hakukonemarkkinointia kannattaa kohdistaa. Lisäksi sen avulla voidaan arvioida paremmin, minkälaisia tuloksia SEO:lla voidaan saavuttaa ja mitä se vaatii. 

Kilpailija-analyysin avulla voidaan tunnistaa myös ns. “low hanging fruits” hakusanat, eli melko helposti saatavilla olevia tuloksia. Tällöin hakukonemarkkinoinnille saadaan nopeasti näkyviin tuloksia, joka alkaa tuottamaan rahanarvoista asiakas liikennettä sivuille . 

Meidän vinkki: Avainsanatutkimuksen tehokkuus ja tarkkuus paranee huomattavasti, kun käytetään maksullisia SEO-työkaluja. Tällöin analyysi voidaan tehdä dataan perustuen – ei mutuun. Lisäksi oma data (Google Search console ym) auttavat avainsanatutkimuksessa. Jos verkkosivusto on uusi, eikä dataa ole vielä, korostuu SEO-työkalun merkitys! Käytämme itse etenkin Semrushia avainsanatutkimukseen ja suosittelemme sitä myös muille. 

3. Avainsanojen analysointi

Kun olet kartoittanut oman liiketoimintatarpeen ja tavoitteet, olet tehnyt kilpailija-analyysin. Näin olet muodostanut hyvän kuvan siitä, mihin kannattaa panostaa hakukoneoptimoinnissa. Nyt on aika analysoida tarkemmin avainsanoja ja niiden potentiaalia! 

Hakutermejä kannattaa analysoida ainakin seuraavien ominaisuuksien mukaan:

  • Hakumäärät (search volume): Kuinka usein sanaa haetaan? Suosittuja avainsanoja haetaan paljon, mutta ne ovat usein myös kilpailtuja.
  • Haun arvo: Paljonko keskimäärin maksaa Googlessa klikkaus tälle hakusanalle? Korkea klikkihinta kertoo sinulle, että kilpailijat ovat valmiita maksamaan hausta paljon. Tällöin sen kaupallinen arvo on myös korkeampi. 
  • Kilpailun taso (competition): Miten vaikeaa on sijoittua korkealle hakutuloksissa tällä avainsanalla?
  • Klikkausprosentti (click-through rate, CTR): Kuinka moni hakijoista todella klikkaa hakutuloksia kyseisellä termillä? Esimerkiksi orgaaninen sija 1 tuottaa noin 20 kertaa (2000%) enemmän klikkejä kuin sija 10! 
  • Hakuaikomus (search intent): Mitä käyttäjä todennäköisesti haluaa löytää hakutuloksista? Hakuaikomuksia ovat esimerkiksi informatiivinen tai kaupallinen. Luo sisältöä hakuaikomukseen vastaavaksi. Jos asiakas etsii kaupallista informaatiota – vastaa siihen mm. ohjaamalla kaupantekoon! 

4. Tuota sisältöä ja optimoi 

Kääritään ja hihat ja aletaan tuottamaan sisältöä strategian pohjalta! 

Nyt sinulla on tehty analyysi tuottavista hakusanoista ja voit rakentaa verkkosivujen sisältö strategian tavoitteisiin vastaavaksi. Kun strategia on valmis, voidaan sisällöntuotanto aloittaa. 

Meidän vinkki: rakenna suunnitelma realistiseksi sen mukaan, paljonko teillä on resursseja investoida sisällöntuotantoon. Onnistuneen hakukoneoptimoinnin perustana on se, että saadaan tuotettua riittävästi asiantuntevaa, hyvää sisältöä verkkosivuille. Kuka tuottaa materiaalit? 

Lue lisää: Sisällöntuotanto

5. Tulosten seuraaminen ja jatkuva optimointi

Seuraa tuloksia ja optimoi. Tämä pätee varmasti moneen liiketoiminnan osa-alueeseen – niin myös hakukoneoptimointiin. Tässä asioita, jota voit seurata: 

  • Tulokset: klikit, kaupat ja liidit 
  • Hakuvolyymit: paljonko potentiaalia saada lisää asiakkaita paremmilla hakukonesijoilla? 
  • Onnistumiset: mitkä sivut tuottavat hyvin?
  • Parannettavaa: mitkä sivut eivät tuota tuloksia? 

Analysoi, mikä toimii ja mikä ei. Me suosittelemme myös testaamaan hieman erilaisia sisällöntuotannon strategioita (oltava jotenkin vertailukelpoisia), jotta nähdään, mistä Google tykkää. Tähän mainio tapa on ns. A/B testaus. 

 Avainsanojen toimivuutta kannattaa seurata säännöllisesti käyttämällä analytiikka työkaluja, kuten Google Analyticsia ja Google Search Consolea. Lisäksi Ahrefs ja Semrush ovat erittäin hyviä työkaluja hakukonenäkyvyyden seurantaan.  

Näillä työkaluilla pääset tekemään tehokasta hakusanatutkimusta 

Avainsanatutkimukseen voit käyttää ilmaisia ja maksullisia työkaluja. 

Hyödyllisiä työkaluja avainsanatutkimukseen:

  • Google: Trends, Keyword planner, Ads, Search console ja Analytics. Ilmaisia työkaluja, jolla pääset pitkälle!
  • SEMrush ja Ahrefs: Molemmat ovat kattavia SEO-työkaluja, joista löytyy avainsanatutkimusta varten paljon ominaisuuksia, kuten kilpailija-analyysi ja avainsanojen vaikeusasteet.

Lue lisää: Semrush vs. Ahrefs – kumpi parempi SEO työkalu? 

Huolella tehty avainsanatutkimus luo vahvan pohjan hakukoneoptimointiin 

Huolella tehty avainsanatutkimus luo vahvan pohjan hakukoneoptimoinnille, sillä se auttaa ymmärtämään, mitä kohdeyleisö hakee ja millaisin sanoin. 

Kun verkkosivuston sisällössä käytetään tarkasti valittuja ja relevantteja avainsanoja, on helpompi saavuttaa korkeammat sijoitukset hakutuloksissa. Tämä parantaa sivuston näkyvyyttä ja ohjaa oikeanlaista liikennettä sivustolle. 

Avainsanatutkimuksen avulla voidaan myös tunnistaa kilpaillut ja strategisesti tärkeät termit, mikä auttaa rakentamaan sisältöä, joka vastaa käyttäjien tarpeisiin ja hakukoneiden vaatimuksiin.

Tarvitsetko apua avainsanatutkimukseen ja hakukoneoptimointiin? Me autamme!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Kategoriat SEO